Elk jaar wordt tijdens de Algemene Leden Vergadering door het bestuur de Dick Cock Trofee uitgereikt aan een lid welke zich het afgelopen jaar bijzonder heeft ingezet voor de club en haar leden. Maar waar komt de naam Dick Cock vandaan?

Dick Cock, zijn echte voornaam Ignatius maar hij zei zelf “call me Dick” en zo geschiedde, was een zeer betrokken lid van de KLM Aeroclub. In de tijden dat de KLM Aeroclub gevestigd was op Schiphol was hij een bekende en graag geziene man. Altijd er voor in iets voor de club en haar leden te ondernemen.

Dick werkte als BWK (Boord Werktuig Kundige) bij Martinair en was dus eigenlijk een vreemde eend in de bijt, want de meeste Martinair medewerkers gingen toch bij hun eigen vliegclub in Lelystad vliegen.

Dick Cock bezig met de PH-KBA (nog in fabriekskleuren) in Hangaar 8 op Schiphol

Maar de behulpzaamheid van Dick had ook zijn nadelen. Omdat Dick altijd klaar stond voor een ander, vergat hij weleens zaken van zichzelf en was een magneet voor pech. Zo heeft hij aan de Cessna schade gemaakt tijdens het inparkeren in hangaar 8 op Schiphol, schuifde de plexiglazen kap van een fonkelnieuwe Robin open terwijl het olie inspectie luikje nog openstond en zijn zeilboot die weggleed omdat hij was vergeten zijn aanhangwagen vast te koppelen. Maar dat tekende hem. Hij was altijd zo druk met andere mensen te helpen dat hij vaak zichzelf vergat. Het heeft in ieder geval voor vele leuke anecdotes verzorgd.

Naast sportvlieger bij onze club, was hij een fervent zweefvlieger, onder meer op Gilze-Rijen. Hij was altijd bereid met de Piper Cub te slepen. Op 5 december 1993 na zijn laatste sleepvlucht van de dag maakte hij een fly-by en de lierkabel wikkelde zich om de prop van de Cub. Dick had het niet overleefd. Een zeer droevige dag.

De begrafenis van Dick Cock was bijzonder druk bezocht wat een duidelijke indicatie was van zijn door iedereen zeer gewaardeerde inzet voor anderen in verenigingsverband.

Op de daaropvolgende ALV (Algemene Leden Vergadering) in 1994 is door het bestuur van de KLM Aeroclub ter ere en nagedachtenis een wisselbeker ingesteld, de Dick Cock Trofee. Deze wordt elk jaar aan een lid toegekend welke zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de club. Elk lid die de trofee in ontvangst mag nemen doet dat met veel trots en eer.

De lijst van leden welke de Dick Cock Trofee wisselbeker in ontvangst hebben mogen nemen:

1994 Guido de Haas
1995 Maarten Bonnem
1996 Kees van Til
1997 Jan Lakenman
1998 Fred Dorr
1999 Gert-Jan Schultz
2000 Herman ten Broeke
2001 Kees Renard
2002 IT Team: Wim van Dijk, Joris Linssen en Emile Nossin
2003 Eugene leeman
2004 Kees Renard
2005
2006 Arjan Sikkema
2007 Wim van Dijk
2008 Emile Nossin
2009 René Bins
2010 Cees Ootjers
2011 Wouter Nagel
2012 Marc Westerberg
2013 Elle Rowbottom
2014 Ard Middelkoop
2015 Erwin Prins
2016 Peter Eier
2017 Eugene Leeman
2018 Peter Bal

Verder kent de club nog ereleden, leden die over langere tijd veel voor de club betekend hebben:
Dick Meier
Hans Broere
Ingvar Stodel
Jaap Veenstra
Klaas van Meeuwen