Sylt na take-off

Al vroeg in het jaar kwam Barry via Facebook met de oproep om een dagje Sylt te doen. Binnen een dag waren de stoeltjes gevuld en zat de KAX vol. Prachtig medium, dat Facebook. Wanneer het goed gebruikt wordt natuurlijk.

Zo gezegd, zo gedaan. Vrijdag 5 augustus zaten we met z’n drieën in de KAX (Barry, Peter en ik, Elle was helaas ziek afgehaakt). Het was typisch Nederlands zomerweer. In het noorden wat overtrekkende geïsoleerde buien, in de rest van het land vooral veel bewolking onder een matige wind uit het zuidwesten met een temperatuur van negentien graden. Na een tijdje op 1500 voet te hebben vertoefd in verband met de bewolking konden we na Groningen een gaatje vinden en klommen naar FL075. Dat leverde prachtige plaatjes op.

Mooie plaatje op FL075

Mooie plaatje op FL075

Na ongeveer een uur en drie kwartier werden we binnen geloodst op Sylt. Peter stuurde de KAX op aangeven van de dame in de toren naar baan 24 en landde ons Pipertje perfect op de verouderde en hobbelige baan. Na een stukje tuffen stonden we op het platform en kwam het moment om te betalen. Wat bleek, er waren nog geen gegevens beschikbaar van de KAX op Sylt. Dus kon Barry weer teruglopen (minuut of 10 enkele reis), maar daar kregen we wel een ijsje mét koekjes voor terug! We werden hartelijk ontvangen, ze waren in Sylt blij dat er ook wat ‘klootjesvolk’ kwam, in plaats van al het ‘elitevolk’, dat er doorgaans vertoeft. Barry startte daarna nog even een klassieker in en we zongen luid in koor: ‘De Sylte zee, slaakt een diepe Sylte zucht!’

Peter draait de KAX naar final runway 24

Peter draait de KAX naar final runway 24

Natuurlijk werd eerst even het strand uitgetest (waar naar Syltse gewoonte voor betaald moet worden), maar al snel waren we beland bij de ‘Currywurst mit Pommes’ tent. Onder een stralend zonnetje en een strakke wind genoten we van de Duitse specialiteiten. De rest van de dag werd gevuld met een mooie strandwandeling, slap gelul, sterke verhalen en natuurlijk een biertje (voor de passagier). Het was in ieder geval erg gezellig!

De Syltfie

De Syltfie

Met een Syltfie op zak konden we tevreden weer vertrekken richting Lelystad. Helaas geen ijsje op de terugweg, maar dat was na al die Currywursten ook niet zo’n goed idee. Terug richting de Flevopolder kwamen we weer wat prachtige wolkenpartijen tegen. We konden direct klimmen door een gat in het wolkendek en zaten al heel snel weer op FL085. Daar was het genieten, relaxen en foto’s schieten. Eenmaal terug in de Flevopolder zorgde de bewolking in combinatie met de zon voor nog wat mooie plaatjes.

Sylt na take-off

Sylt na take-off

 

Bijna terug in Lelystad

Bijna terug in Lelystad

Rond 19.30 uur lokale tijd landde Barry na een straight-in de KAX op het biljartlaken van Lelystad. Direct na de landing drong de BBQ geur ons vliegtuig binnen en konden we direct aansluiten. Een heerlijk ontvangst na een heerlijke vlucht. Kon niet beter!

Dit soort vluchtjes bewijst maar weer waarom het zo leuk is om lid te zijn van een vliegclub. Via Facebook een crew samenstellen, vervolgens een datum prikken en gaan. Bij terugkomst ook nog een hapje eten en gezelligheid. Dat kan alleen bij de KLM Aeroclub 🙂

Vluchtverslag door Rik Alkema