De kosten kunnen we uitsplitsen in theorie/algemene kosten en kosten voor de daadwerkelijke vlieguren.

PPL Theoriecursus, 10 avonden of Distance Learning

Theoriecursus, -boeken, examens, navigatie hulpmiddelen zoals kaarten, protractor en Jeppesen E6B calculator, en vliegmedische keuring komen bij elkaar uit rond de € 3.000. Vraag onze CFI vrijblijvend de laatste pre entry informatie, om u in te schrijven voor de avondschool of de “distance learning course” en bepaal je eigen tempo, mail naar chiefinstructor@klmaeroclub.com

PPL Praktijklessen

De praktijkkosten zijn, naast dat ze de hoogste post vormen, ook de meest variabele. Afhankelijk van je progressie zul je minimaal 45 of méér vlieguren nodig hebben om examen te kunnen doen. Vlieguur prijs, landingsgelden en instructietarief zijn de andere bepalende factoren. Totaal inclusief het eerder genoemde bedrag voor theorie en hulpmiddelen moet je rond de € 10.000,- totaal rekenen, als je je examen kan halen met de wettelijke minimale 45 uur.

In de praktijk zie je dat de meeste mensen tussen de 50 en 60 uur nodig hebben voordat ze klaar zijn voor het examen, een budget van ongeveer 13.000 – 15.000 euro is dus verstandig.

Je betaalt de club per les de kosten voor het huren van het vliegtuig nadat je gevlogen hebt, je betaalt de instructeur zelf direct de kosten voor instructie (inclusief briefings op de grond voor en na een vlucht).

De KLM Aeroclub heeft zelf geen theorie school, maar er zijn meerdere mogelijkheden op vliegveld Lelystad en elders. Je persoonlijke instructeur kan je helpen met het maken van de keuze theorie cursus die het beste bij je past.

DTO instructie tarief

De kosten voor instructie en grond briefing reken je af met de instructeur. Instructeurs die bij de KLM Aeroclub les mogen geven rekenen € 65,- incl BTW per uur.

Bij een normale vliegles van een uur bloktijd (ca. 45 minuten vliegen, 15 minuten taxitijd) komt standaard nog een 30 minuten pre-flight briefing en 30 minuten debriefings tijd bij, maar het kan zijn dat er meer briefing tijd nodig is of juist minder (bij bijvoorbeeld een re-currency vlucht). Dit spreek je af met de instructeur zelf.

Examinator kosten

Tarieven voor skilltest, profchecks, TVV vlucht met brevet aftekenen of alleen brevet aftekenen na een TVV met FI, op aanvraag bij de examinator die de check uitvoert. (gemiddeld ligt dit tussen de 225 en 275 euro)

Afgifte brevet KIWA

De kosten voor afgifte naar het behalen van je Skill test ligt rond de 600 euro

Totale financiële buffer PPL SEP land

Het is dus verstandig een besteding te verwachten van 18000-19000 euro, normaliter verdeeld oven een 2 jarig plan. Je rekent de vlieglessen af per les. Mocht je je PPL opleiding gebruiken als opstap voor de beroepsopleiding, bespreek dan de belastingtechnische mogelijkheden met je financiële adviseur.

Boek een introductie les!

Onze instructeurs leggen je graag de basiskennis uit waarna je een vlucht van ongeveer 30, 45 of 60 minuten maakt.

Boek een introductie les!