Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoeveel kost het halen van een vliegbrevet?

De kosten kunnen we uitsplitsen in theorie/algemene kosten en kosten voor de daadwerkelijke vlieguren.

PPL Theoriecursus, 10 avonden of Distance Learning

Theoriecursus, -boeken, examens, navigatie hulpmiddelen zoals kaarten, protractor en Jeppesen E6B calculator, en vliegmedische keuring komen bij elkaar uit rond de € 3.000. Vraag onze CFI vrijblijvend de laatste pre entry informatie, om u in te schrijven voor de avondschool (bij voldoende aanmeldingen) of de “distance learning course” en bepaal je eigen tempo, mail naar chiefinstructor@klmaeroclub.com

PPL Praktijklessen

De praktijkkosten zijn, naast dat ze de hoogste post vormen, ook de meest variabele. Afhankelijk van je progressie zul je minimaal 45 of méér vlieguren nodig hebben om examen te kunnen doen. Vlieguur prijs, landingsgelden en instructietarief zijn de andere bepalende factoren. Totaal inclusief het eerder genoemde bedrag voor theorie en hulpmiddelen moet je rond de € 20-23000,- totaal rekenen, als je je examen kan halen met de wettelijke minimale 45 uur.

In de praktijk zie je dat de meeste mensen tussen de 50 en 65 uur nodig hebben voordat ze klaar zijn voor het examen, een budget van ongeveer 20.000 – 23.000 euro is dus verstandig.

Je betaalt de club per les de kosten voor het huren van het vliegtuig nadat je gevlogen hebt, je betaalt de instructeur zelf direct de kosten voor instructie (inclusief briefings op de grond voor en na een vlucht).

DTO instructie tarief

De kosten voor instructie en grond briefing reken je af met de instructeur. Instructeurs die bij de KLM Aeroclub les mogen geven rekenen € 65,- incl BTW per uur.

Bij een normale vliegles van een uur bloktijd (ca. 45 minuten vliegen, 15 minuten taxitijd) komt standaard nog een 30 minuten pre-flight briefing en 30 minuten debriefings tijd bij, maar het kan zijn dat er meer briefing tijd nodig is of juist minder (bij bijvoorbeeld een re-currency vlucht). Dit spreek je af met de instructeur zelf.

Examinator kosten

Tarieven voor skilltest, profchecks, trainingsvlucht voor brevet verlenging brevet aftekenen, of alleen brevet aftekenen na een trainingsvlucht met met vlieginstructeur (FI), op aanvraag bij de examinator die de check uitvoert. (gemiddeld ligt dit tussen de 235 en 275 euro)

Afgifte brevet KIWA

De KIWA is de aangewezen instantie om luchtvaart brevetten af te geven. De kosten voor afgifte van een PPL of LAPL,  na het behalen van je Skill test, liggen rond de 700-800 euro. De actuele kosten vindt je hier.

Totale financiële buffer PPL SEP land

Het is dus verstandig een besteding te verwachten van 20-23000 euro, normaliter verdeeld oven een 2 jarig plan. Je rekent de vlieglessen af per les. Mocht je je PPL opleiding gebruiken als opstap voor de beroepsopleiding, bespreek dan de belastingtechnische mogelijkheden met je financiële adviseur.