Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoeveel kost het halen van een vliegbrevet?

De kosten kunnen we uitsplitsen in theorie/algemene kosten en kosten voor de daadwerkelijke vlieguren. Download hieronder een factsheet voor het LAPL of PPL traject:

Theoriecursus

De totale kosten voor de theoriecursus, boeken, examens, navigatie hulpmiddelen zoals kaarten, protractor en Jeppesen E6B calculator, en vliegmedische keuring komen bij elkaar uit op zo’n €3.000,-. Vraag onze Head of Training vrijblijvend naar de laatste informatie over de theoriecursus en bijbehorende kosten. Mailen kan naar chiefinstructor@klmaeroclub.com.

Praktijklessen

De praktijkkosten zijn, naast dat ze de hoogste post vormen, ook de meest variabele. Afhankelijk van je progressie zul je, boven de wettelijke minima van 30 uur (LAPL) of 45 uur (PPL), mogelijk meer vlieguren nodig hebben om examen te kunnen doen. De vlieguur prijs, landingsgelden en het instructietarief zijn de andere bepalende factoren. De totale kosten voor het praktijk gedeelte van de opleiding, gebaseerd op het wettelijke minimale aantal vereiste uren, komen bij het LAPL traject uit op zo’n €7.900,- en bij het PPL traject op zo’n €11.700,-.

Je betaalt de club per les de kosten voor het huren van het vliegtuig nadat je gevlogen hebt. Daarnaast betaal je de instructiekosten direct aan de instructeur (inclusief briefings op de grond voor en na een vlucht).

Instructie tarief

De kosten voor instructie en grond briefing reken je af met de instructeur. Instructeurs die bij de KLM Aeroclub les mogen geven rekenen €50,- (inclusief BTW) per uur.

Bij een normale vliegles van een uur bloktijd (ca. 45 minuten vliegen en 15 minuten taxitijd) komt standaard nog een 30 minuten pre-flight briefing en 15 minuten de-briefing tijd. Uiteraard kan hier naargelang de behoefte in overeenstemming met de instructeur vanaf worden geweken.

Examinator kosten

Tarieven voor een examen hangen met name af van de duur van de vlucht. Ter indicatie ben je voor een examenvlucht van anderhalf uur zo’n €275,- kwijt aan examinator kosten.

Afgifte brevet KIWA


K
IWA is de aangewezen instantie om luchtvaart brevetten af te geven. De kosten voor afgifte van een LAPL of PPL brevet, na het behalen van je examen, liggen tussen de 700,- en 800,-. De actuele kosten vind je hier.

Totaal kostenplaatje

Alles bij elkaar opgeteld kom je uit op een totaalbedrag van zo’n €12.100,- voor het LAPL traject en zo’n €15.900,- voor het PPL traject. Let op! Dit is dus gebaseerd op het wettelijke minimum vereiste uren. Het is dus verstandig wat marge aan te houden voor mogelijke extra lessen. Normaliter bestrijkt het traject zo’n twee jaar. Je rekent de vlieglessen af per les. Mocht je je opleiding gebruiken als opstap voor de beroepsopleiding, bespreek dan de belastingtechnische mogelijkheden met je financiële adviseur.