De kosten kunnen we uitsplitsen in theorie/algemene kosten en kosten voor de daadwerkelijke vlieguren.

PPL Theoriecursus

Theoriecursus, -boeken, examens, navigatiehulpmiddelen zoals kaarten, protractor en Jeppesen E6B calculator, en vliegmedische keuring komen bij elkaar uit rond de € 3.000.

PPL Praktijklessen

De praktijkkosten zijn, naast dat ze de hoogste post vormen, ook de meest variabele. Afhankelijk van je progressie zul je minimaal 45 of méér vlieguren nodig hebben om examen te kunnen doen. Vlieguurprijs, landingsgelden en instructietarief zijn de andere bepalende factoren. Totaal inclusief het eerder genoemde bedrag voor theorie en hulpmiddelen moet je rond de € 10.000,- totaal rekenen, als je je examen kan halen met de wettelijke minimale 45 uur.

In de praktijk zie je dat de meeste mensen tussen de 50 en 60 uur nodig hebben voordat ze klaar zijn voor het examen, een budget van ongeveer € 12.000,- euro is dus verstandig.

Je betaalt de club per les de kosten voor het huren van het vliegtuig nadat je gevlogen hebt, je betaalt de instructeur zelf direct de kosten voor instructie (inclusief briefingen op de grond voor en na een vlucht).

De KLM Aeroclub heeft zelf geen theorie school, maar er zijn meerdere mogelijkheden op vliegveld Lelystad en elders. Je persoonlijke instructeur kan je helpen met het maken van de keuze theorie cursus die het beste bij je past.

Instructie tarief

De kosten voor instructie en grond briefing reken je af met de instructeur. Instructeurs die bij de KLM Aeroclub les mogen geven rekenen € 50,- incl BTW per uur.

Bij een normale vliegles van een uur bloktijd (ca. 45 minuten vliegen, 15 minuten taxitijd) komt standaard nog een 30 minuten briefing tijd (totale kosten dus € 75,- incl BTW), maar het kan zijn dat er meer briefing tijd nodig is of juist minder (bij bijvoorbeeld een recurrency vlucht). Dit spreek je af met de instructeur zelf.

Examinator kosten

Tarieven voor skilltest, profchecks, TVV vlucht met brevet aftekenen of alleen brevet aftekenen na een TVV met FI, op aanvraag bij de examinator die de check uitvoert.

Boek een proefles!

Onze instructeurs leggen je graag de basiskennis uit waarna je een vlucht van ongeveer 30 minuten maakt.

Boek een proef vliegles!