Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vliegbrevet halen

Om bij de KLM Aeroclub je eigen vliegbrevet te halen hoef je geen KLM-er te zijn. Word simpelweg lid en je krijgt via de DTO een eigen instructeur om je de skills voor het zogenaamde LAPL (light aircraft license) en of  PPL (Private Pilot License) bij te brengen.

Voor het volgen van een LAPL of PPL opleiding is geen extra vooropleiding nodig. De Head of Training doorloopt een pre entry programma met je om alle opleidingsbenodigdheden te bespreken en vast te leggen.

Verder is enige kennis van de Engelse taal vereist. Dit omdat (hand)boeken en radioverkeer in het Engels kunnen zijn en er een taalvaardigheid test behaald dient te worden als onderdeel van het brevet, LAPL of PPL.

Dat je gezond van lijf en leden moet zijn spreekt voor zich, maar veel is tegenwoordig mogelijk, voor medische keuringseisen verwijzen we je graag naar de verschillende keuringsinstanties en/of de overheid. Hier vind je meer informatie over deze luchtvaartmedische keuringsinstanties en bevoegde luchtvaartgeneeskundige artsen.
Tenslotte is er een minimum leeftijd voor het aanvragen van een brevet: 17 jaar

Hoe ziet de opleiding voor het PPL eruit?

Elke opleiding begint met een stuk theorie. De stof voor het behalen van een PPL is niet moeilijk maar vergt wel discipline. Vaak valt het kwartje bij veel theoretische vakken eerder als je al een introductie les hebt gevolgd en je een combinatie doet met de RT + LPE training, dit laatste complementeerd het vak Communcations van het CBR examen.

Voor de theorieopleiding is het volgen van een aantal lessen, de aanschaf van enkele boeken en veel zelfstudie noodzakelijk. Bij genoeg animo binnen de club kunnen we de opleiding in eigen huis doen, zo niet dan kunnen we je helpen aan een goed adres, zoals RT en LPE. Ook kun je onder de DTO distance learning volgen, lekker thuis of onderweg en op je eigen tempo.

De theorie-examens worden afgenomen door het CBR. Om de twee maanden kun je daar terecht om in één of meerdere vakken examen te doen. Deelname aan een theorie-examen kost € 116,25 per vak en de geldigheidsduur van het theorie examen is 2 jaar, na het behalen van je laatste theorie onderdeel. De theorie examens zelf moeten vanaf het eerste examenvak in 1.5 jaar afgerond zijn, anders vervallen alle vakken weer. Per vak mag je max 4 rondes meedoen, is het dan nog niet gelukt ook dan vervallen alle eerder behaalde vakken en moet er in overleg met de HT een nieuw opleidingstraject worden ingezet…..

Meer informatie over de brevetten voor privévliegers en de examens vindt je hier.

Het theoriepakket bestaat uit twee delen:

Deel I: De theorievakken, 10 avondsessies of Distance Learning

  1. Luchtvaartvoorschriften en operationele procedures (CBR: LAW + Operational procedures)
  2. Navigatie (CBR: Navigation + Flight planning and monitoring)
  3. Meteorologie (CBR: Meteorology + Operationele procedures)
  4. Algemene kennis luchtvaartuigen en grondbeginselen van het vliegen (CBR: Aircraft general procedures + Operational procedures
  5. Prestaties en vluchtplanning (CBR: flight performance and planning + Principles of flight + Operational procedures)
  6. Menselijke prestaties en beperkingen (CBR: Human performance)
  7. Communicatie (theorie) (CBR: Communications)

Deel II: Praktijk Communicatie (uitbesteed bij externe opleider)

  1. Radio Telefonie (RT)
  2. Engelse taal toets (LPE)

De praktijklessen

De praktijklessen worden gevlogen op de Cessna 172. Hierdoor trachten we je een bredere basis te geven qua kennis over het vliegen met verschillende soorten vliegtuigen. De wet vereist er minimaal 45 uur vlieguren voordat je examen kunt doen. Het merendeel hiervan wordt gevlogen met instructeur en een aantal uren breng je solo door.

En dan?

Heb je je PPL gehaald, dan ligt de wereld letterlijk voor je open. Meerdaagse vluchten door Europa zijn heel goed mogelijk. Binnen de club hebben we aardig wat ervaring beschikbaar om je hierin te begeleiden. Want het vliegen in het buitenland kan een hele uitdaging zijn met ander terrein, denk aan bergen of grote stukken water, andere aanvliegprocedures, radiocommunicatie, etc… Met een goed stuk begeleiding behoeft dat echter geen belemmering te zijn.

Als club organiseren we ook regelmatig clubvluchten naar velden in binnen- en buitenland. Deze zijn ideaal om andere clubgenoten te leren kennen en van hun ervaring te leren. En omdat je de kosten met elkaar deelt is het een ideale manier om nieuwe gebieden te leren kennen zonder al te hoge kosten. Kijk op de Evenementen Pagina voor hetgeen we op korte termijn in het verschiet hebben.

Wil je weten waar je zoal naartoe kunt vliegen zodra je gebrevetteerd bent, bekijk dan onze Blog Pagina waar je de verslagen vindt van verschillende clubvluchten die we hebben gemaakt. Uiteraard stellen we in de toekomst ook jouw bijdrage in de vorm van een mooi verslag zeker op prijs.

Toch nog vragen? mail dan gerust naar: chiefinstructor@klmaeroclub.com