Welke verschillende soorten brevetten zijn er?

Ons beperkend tot onze “tak van sport” zijn de brevetten voor “vaste vleugelig toestellen” kort samengevat te onderscheiden in:

LAPL
Light Aircraft Pilots License
PPL
Private Pilots License
CPL (valt buiten de scope van de DTO)
Commercial Pilots License
ATPL (valt buiten de scope van de DTO)
Air Transport Pilot License
NR(A) (niet beschikbaar)
VFR Night Rating

Hieronder meer informatie en uitleg per brevet:
 • LAPL
 • PPL
 • CPL
 • ATPL
 • VFR NR (niet beschikbaar)
 • LAPL: Het LAPL is het Europese brevet voor lichte vliegtuigen. Het staat dan ook voor “Light Aircraft Pilot Licence”. Het LAPL zal geldig zijn voor vluchten binnen de staten die zich hebben aangesloten bij de EASA. Dit is geheel West Europa, exclusief Balkan landen en inclusief de Scandinavische landen. Met een LAPL mag u max. een 4 persoonsvliegtuig besturen.
 • PPL: Hiermee mag je praktisch overal ter wereld vliegen, zolang het in een vliegtuig is dat geregistreerd is als dezelfde staat als waarin het brevet is uitgegeven (het Nederlandse brevet staat daarbij gelijk aan het Europese JAA brevet). Gelijkstellingen voor andere landen zijn veelal mogelijk na een kort theorie-examen en praktijk-examenvlucht.

  Het PPL kan worden aangevuld met zgn. Ratings zoals IFR (Instrument Flight Rules, in de volksmond “blindvliegen”), multi-engine, watervliegen, bergvliegen, staartwielvliegtuigen, etc…

  Ook geeft het IVW sinds kort een VFR Night Rating af zodat je BUITEN NEDERLAND ook na sunset mag vliegen. In Nederland zelf is dit nog steeds niet toegestaan.

 • CPL: Hiermee mag je commerciële vluchten uitvoeren als captain van single-crew vliegtuigen of als copiloot op multi-crew toestellen.
 • ATPL: Hiermee mag je ook multi-crew commerciële vluchten uitvoeren als captain (zoals bij een luchtvaartmaatschappij).
 • NR: Hiermee mag je praktisch overal na sunset vliegen. De opleiding is een aanvulling op je LAPL of PPL brevet. Voor het verkrijgen moet er minimaal 5 uur gevlogen worden tijdens nachturen, waartoe een overlandvlucht en 5 solo stop en go’s behoren. Voor LAPL gelden aanvullende IR ervaringseisen. In Nederland is sinds 2019 NVFR ook toegestaan en kun je naar hartelust gebruik maken van je Night rating.

  Aandachtspunt:

  Aan nachtvliegen kleven extra risico’s, deze worden vaak onderschat en moeten van te voren goed doordacht worden, denk zo maar eens een een motorstoring, die je uitermate geoefend hebt overdag, voor je SEP land brevet bijvoorbeeld, hoe ga je daar s’nachts goed uitkomen of technische problemen die niet duidelijk benoemt zijn in je vliegtuig. Ook hypotheek verstrekkers  en levensverzekeringen kunnen spelbrekers zijn je NR(A), hoe mooi dat ook is,  te behalen…

  NR(A) opleidingen onder de DTO zijn niet beschikbaar…..

Haal je PPL brevet bij de KLM Aeroclub

De KLM Aeroclub leidt op voor PPL en LAPL. Ambiëer je een carrière tot verkeersvlieger (ATPL), dan kun je terecht bij bijvoorbeeld de KLM Flight Academy op Eelde. Ook kun je voor advies terecht op het forum (bulletin board) van Airwork, dè Nederlandse piloten portal.

Voor meer informatie over het volgen van vlieglessen voor je brevet, klik op
Vlieglessen volgen“.

Als je eenmaal je brevet hebt gehaald staat onze fraaie vloot tot je beschikking en kun je, je houdend aan de clubafspraken, daarheen vliegen waar je maar wilt. Onze huidige vloot bestaat uit 4 vliegtuigen, 4 persoons: twee Cessna 172P Skyhawks en een Piper PA28II Archer, 2 persoons: Aquila A210. Klik hier voor een volledig overzicht.

Wat zijn de minimale eisen voor het (geldig) houden van een standaard (VFR) PPL brevet?

Voor de Europees vastgelegde regelgeving verwijzen we je graag naar de volgende officiële publicaties:

http://www.kiwaregister.nl/luchtvaart/part-fcl/

Als club hebben we om verzekeringstechnische redenen en om de currency van onze vliegers te waarborgen de additionele eis gesteld dat je minimaal 1 keer in de 3 maanden voorafgaande aan je eerstvolgende vlucht moet hebben gevlogen om bij de KLM Aeroclub een toestel te mogen reserveren. Die vlucht mag ook buiten de club hebben plaatsgevonden of zelfs in het buitenland, zolang het het type vliegtuig betreft waarvoor is gereserveerd. Is het langer geleden, dan is een korte checkvlucht met instructeur vereist. Ga je met passagiers vliegen of nachtvliegen, dan gelde aanvullende regels volgens FCL.060

Wat kan ik na het halen van mijn brevet?

Heb je je PPL gehaald, dan ligt de wereld letterlijk voor je open. Meerdaagse vluchten door Europa zijn heel goed mogelijk. Binnen de club hebben we aardig wat ervaring beschikbaar om je hierin te begeleiden. Want het vliegen in het buitenland kan een hele uitdaging zijn met ander terrein, denk aan bergen of grote stukken water, andere aanvliegprocedures, radiocommunicatie, etc… Met een goed stuk begeleiding behoeft dat echter geen belemmering te zijn.

Als club organiseren we ook regelmatig clubvluchten naar velden in binnen- en buitenland. Deze zijn ideaal om andere clubgenoten te leren kennen en van hun ervaring te leren. En omdat je de kosten met elkaar deelt is het een ideale manier om nieuwe gebieden te leren kennen zonder al te hoge kosten. Zie de evenementenagenda voor hetgeen we op korte termijn in het verschiet hebben.

Wil je weten waar je zoal naartoe kunt vliegen zodra je gebrevetteerd bent, bekijk dan onze reisverslagen. Uiteraard stelt de redactie ook jouw bijdrage zeker op prijs.

Is jouw vraag over je eigen vliegbrevet hier nog niet beantwoord?

Neem gerust contact met ons op!
Ook kun je in de Student Pilot Guide, uitgegeven door de Amerikaanse FAA, nog een keur aan informatie vinden, alhoewel die niet in alle gevallen de Nederlandse en/of Europese situatie verwoordt.

Boek een introductie les!

Onze instructeurs leggen je graag de basiskennis uit waarna je een vlucht van ongeveer 30, 45 of 60 minuten maakt.

Boek een introductie les!