Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vliegbrevet halen

Bij de KLM Aeroclub zijn we er voor alle KLM fans. Ook om je vliegbrevet te halen. Word simpelweg lid en je krijgt via onze vliegschool een instructeur toegewezen om je de benodigde skills voor het zogenaamde LAPL (Light Aircraft Pilot License) en of PPL (Private Pilot License) bij te brengen.

Voor het volgen van een LAPL of PPL opleiding is geen extra vooropleiding nodig. De Head of Training doorloopt een pre entry programma met je om alle opleidingsbenodigdheden te bespreken en vast te leggen.

Verder is enige kennis van de Engelse taal vereist. Dit omdat (hand)boeken en radioverkeer in het Engels kunnen zijn en er een taalvaardigheid test behaald dient te worden als onderdeel van het brevet, LAPL of PPL.

Dat je gezond van lijf en leden moet zijn spreekt voor zich, maar veel is tegenwoordig mogelijk. Voor medische keuringseisen verwijzen we je graag naar de verschillende keuringsinstanties en/of de overheid. Hier vind je meer informatie over deze luchtvaartmedische keuringsinstanties en bevoegde luchtvaartgeneeskundige artsen.
Tenslotte is er een minimum leeftijd voor het aanvragen van een brevet: 17 jaar

Hoe ziet de opleiding er dan uit?

Elke opleiding begint met een stuk theorie. De stof voor het behalen van een vliegbrevet is niet moeilijk, maar vergt wel discipline. 

Voor de theorieopleiding is het volgen van een aantal lessen, de aanschaf van enkele boeken en veel zelfstudie noodzakelijk. Wij maken je uiteraard wegwijs in de verschillende mogelijkheden die je hierin hebt. Het theorie gedeelte van de opleiding doe je zelfstandig in de vorm van zelfstudie of bij een externe theorieschool.

De theorie-examens worden afgenomen door het CBR. Na het behalen van je laatste theorie vak is het theorie examen twee jaar geldig. Het laatste theorie examen moet binnen anderhalf jaar na het behalen van het eerste vak zijn afgerond, anders vervallen alle vakken weer. Per vak mag je maximaal vier pogingen doen. Is het dan nog niet gelukt, dan vervallen alle eerder behaalde vakken en moet er in overleg met de Head of Training een nieuw opleidingstraject worden ingezet.

Meer informatie over de brevetten voor privévliegers en de examens vind je hier

Het theoriepakket bestaat uit twee delen:

Deel I: De theorievakken

  1. Luchtvaartvoorschriften en operationele procedures (CBR: LAW + Operational procedures)
  2. Navigatie (CBR: Navigation + Flight planning and monitoring)
  3. Meteorologie (CBR: Meteorology + Operationele procedures)
  4. Algemene kennis luchtvaartuigen en grondbeginselen van het vliegen (CBR: Aircraft general procedures + Operational procedures
  5. Prestaties en vluchtplanning (CBR: flight performance and planning + Principles of flight + Operational procedures)
  6. Menselijke prestaties en beperkingen (CBR: Human performance)
  7. Communicatie (theorie) (CBR: Communications)

Deel II: Praktijk Communicatie

  1. Radio Telefonie (RT)
  2. Engelse taal toets (LPE)

De praktijklessen

Nu is het tijd om je opgedane kennis in de praktijk te brengen! De praktijklessen worden gevlogen op onze Aquila A210. Het minimale aantal vlieguren is 30 voor een LAPL brevet en 45 voor een PPL brevet. Het merendeel hiervan wordt gevlogen met instructeur en een aantal uren vlieg je solo. Het daadwerkelijke benodigde aantal lessen verschilt per persoon en wordt samen met de instructeur afgestemd.

En dan?

Heb je je vliegbrevet gehaald, dan gaat er een wereld voor je open! Meerdaagse vluchten door Europa zijn heel goed mogelijk. Binnen de club hebben we aardig wat ervaring beschikbaar om je hierin te begeleiden, want het vliegen in het buitenland kan een hele uitdaging zijn. Denk hierbij aan bergen of grote stukken water, andere aanvliegprocedures, radiocommunicatie, etc. Met de juiste begeleiding hoeft dat echter geen belemmering te zijn.

Verder kun je door middel van een enkele checkvlucht de stap maken naar onze vierzitters en op stap gaan met onze Cessna’s of Piper. Zo neem je gemakkelijk tot drie passagiers mee en deel je je ervaring met vrienden of familie.

Als club organiseren we ook regelmatig clubvluchten naar velden in binnen- en buitenland. Deze zijn ideaal om andere clubgenoten te leren kennen en van hun ervaring te leren. Daarnaast kun je met elkaar optrekken om mooie herinneringen te maken en de kosten te delen. Kijk op de Evenementen Pagina voor hetgeen we op korte termijn in het verschiet hebben.

Wil je weten waar je zoal naartoe kunt vliegen zodra je gebrevetteerd bent? Bekijk dan onze Blog Pagina waar je de verslagen vindt van verschillende clubvluchten die we hebben gemaakt. Uiteraard stellen we in de toekomst ook jouw bijdrage in de vorm van een mooi verslag zeker op prijs!

Toch nog vragen? mail dan gerust naar: chiefpilot@klmaeroclub.com.