Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Clubvlucht Speyer mei 2023

Zondag 14 mei 2023: op de agenda stond voor dit weekend een doellandingen evenement op vliegveld Drachten.
Echter heeft dit veld momenteel wat operationele beperkingen, hetgeen voor ons inhield dat we iets anders moesten bedenken voor in de KLM Aeroclub events agenda.

Zo gezegd, zo gedaan. Ergens in maart ontstond na overleg binnen het Events Team het idee om eens naar het Technik Museum Speyer in Duitsland te vliegen met de club. Dit museum biedt een keur aan interessante exposities op het gebied van techniek en transport. Zo vind je er vliegtuigen, treinen, auto’s, motoren, etc.

Nadat de Events Talk was verstuurd volgden er al snel een aantal aanmeldingen van vliegers en basisleden en zaten de toestellen volgeboekt, dat wil zeggen tot max take-off weight.
Zoals altijd vonden er tot op het laatst nog wat wisselingen plaats vanwege afzeggingen vanwege persoonlijke omstandigheden en ziekte.
Uiteindelijk bestond het team uit 8 personen waardoor we de PH-KBA en de PH-KAX met 3 personen konden vullen en de PH-KLQ met 2.

Op de heenweg werd de KAX gevlogen door Lucas met Cees en Peter als passagier. De PH-KBA werd bestuurd door Ard en Bas met als passagier Olav. En tot slot werd de PH-KLQ gevlogen door Bart met Joeri als passagier.
Nu was het enkel nog de vraag of het weer wilde meewerken. Per slot van rekening hebben we het natste voorjaar ooit.

De avond voor vertrek hadden de vliegers onderling contact over de laatste verwachting. En dat was nog even spannend! Nadat de afgelopen dagen het gebied van de route geplaagd werd door onweersbuien was de kans daarop voor de zondag gelukkig een stuk kleiner. Er zouden wel wat geïsoleerde buien kunnen ontstaan in de middag. Maar die konden we in principe ontwijken. Het hoge woord kwam er uit: It Giet Oan.

De vliegers hadden afgesproken om 07:00 op de club te zijn om de toestellen in gereedheid te brengen voor de vlucht. De vliegplannen werden verzonden, de tanks afgetopt en de basisleden druppelden binnen. De weight and balance formulieren werden ingevuld en we namen nog een kopje koffie of thee.

Uiteindelijk werd even na 08:00 uur Delivery opgeroepen om een startklaring aan te vragen.
Als eerste (en traagste) vertrok de KBA. Al snel werden we ingehaald door de KAX die we vervolgens een tijdje konden volgen. De KLQ zat ergens links van ons en had een route die iets meer oostelijk lag. Na zo’n 45 minuten staken we tussen Nijmegen en Venlo de grens over en meldden we ons aan bij Langen Information. Vriendelijk werden we telkens geïnformeerd en geadviseerd over hoogtes in verband met het gecontroleerde luchtruim om ons heen. De 420 kilometer lange route ging ruwweg via Dusseldorf, Keulen, Koblenz en Frankfurt. Een mooie route langs de Rijn en Moezel. Bijna net zo mooi als de Flevopolder. Na een goede twee uur en een kwartier vliegen naderden we net ten zuiden van Mannheim onze bestemming: Speyer. Na de landing werden de toestellen direct weer van brandstof voorzien voor de retourvlucht, later op de dag.
De groep was weer compleet en we dronken even wat in de op het vliegveld aanwezige kneipe.

Het vliegveld ligt pal naast het museum en we konden de geur van verbrand rubber reeds tot ons nemen. Er was namelijk een evenement gaande, de zogeheten “Brazzeltag”. Een evenement waarbij burn-outs gedaan werden en er met allerlei oude voertuigen werd rondgereden op het museum terrein. We liepen naar de ingang, die helaas precies voor ons aan de achterzijde van het terrein lag.
Inmiddels was het alweer twaalf uur en hadden we toch wel trek gekregen. We waren per slot van rekening al vroeg op pad gegaan. Dus eerst maar even lunchen. Hierna besloten we om ons op te splitsen zodat ieder zijn eigen ding kon doen. Niet verwonderlijk dat de vliegtuigen toch de meeste clubleden trokken.

Zo bezochten we o.a. de Lufthansa Boeing 747 die gepositioneerd in een klimmende bocht op palen staat . Dat is nog best lastig lopen. En dit gold voor meerdere tentoon gestelde toestellen variërend van de 747 via diverse Antonov’s tot de DC3. Er stonden ook nog een aantal oude Russische helikopters, een reddingsboot, vissersboot en een duikboot. Er was teveel te zien om allemaal op te noemen.

Sommige exposities waren ook interactief. Zo kon je de werking zien van de drijfstangen van een stoom locomotief terwijl je er vlak naast staat.
Ook was er nog een afdeling met Amerikaanse brandweerauto’s uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Hmm, houten ladders op een brandweerauto, bad idea…

Vanwege het eerder vermelde evenement werd er om de zoveel tijd een parade gereden met oude voertuigen. Indrukwekkend was de auto die was voorzien van een Roll Royce Merlin 12 cylinder motor uit een Spitfire. Uitlaatdemper? Wat is dat? Nooit van gehoord.

Nadat we een paar uur hadden rondgelopen in een heerlijk zonnetje werd het alweer tijd om na te gaan denken over de terugvlucht. Uiteraard hadden we dat al gedaan en hadden we ook het weer goed in de gaten gehouden.
Nadat we op het vliegveld terug waren werden de motoren weer gestart om de terugvlucht aan te vangen. Helaas bleek er bij het afrekenen van de landing van twee van onze toestellen iets mis te zijn gegaan waardoor we dat alsnog even moesten regelen. Dat was verder geen probleem. Als eerste was de KAX in de lucht, al snel gevolgd door de KBA. De KLQ heeft altijd net iets langer nodig dus die was nu de laatste. In principe vloog iedereen zijn eigen route terug, eigenlijk net als op de heenweg.
Omdat er een groot gebied was afgesloten in verband met een oefening konden we niet west van Dusseldorf langs. De KAX en KBA werden dus her en der geadviseerd om hun route enigszins te verleggen.

De KLQ had een eigen plan en klom lekker hoog tot 6000 ft. Er was gewoon een rechte lijn van Speyer naar Lelystad ingezet en onderweg zouden we overleggen met ATC voor het kruisen van gecontroleerde gebieden. Dit werkte fantastisch en iedereen deed zijn best om ons ondanks de drukte, overal doorheen te krijgen. Controllers overlegden met elkaar en uiteindelijk vlogen we op 7000 ft over vliegveld Dusseldorf . Door deze directe route en hoogte konden we vanaf Niederrhein bijna een constante daalvlucht tot aan Lelystad volhouden.

De KBA en KAX hadden wat minder geluk. De controllers in de lagere gebieden hadden het wat drukker met meer VFR verkeer waardoor ze toch stukjes moesten omvliegen. Doordat zij een omweg maakten wist uiteindelijk de KLQ als eerste de eindbestemming te bereiken. Natuurlijk was het geen wedstrijd, maar stiekem toch wel leuk. Ook op Lelystad liep het soepel en konden we zonder omvliegen vlot landen.

Nadat iedereen binnen was werden de vliegtuigen weer keurig ontdaan van alle insecten die ons niet hadden weten te ontwijken.
De boeken werden ingevuld waarna de inmiddels bestelde pizza’s arriveerden. En zo bleef het nog lang gezellig op de club met een hapje en een drankje.
Een fantastische dag die zeker voor herhaling vatbaar is.

Next trip………

door Ard Middelkoop

de Kiewit Bart
Author: de Kiewit Bart

Word lid van de KLM Aeroclub. Basis lid, simulator lid of vliegend lid. Ook niet KLM-ers zijn welkom!

KLM Aeroclub © 2024. Alle rechten voorbehouden.