Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Aerobatics Event maart 2023

Voor het KLM Aeroclub event van 19 maart 2023 was er de mogelijkheid voor leden om voordelig mee te vliegen in een aerobatics vliegtuig. Wie wil dat nou niet!

De dag zelf begint natuurlijk wel met wat zenuwen! Wanneer je zelf nog nooit bochten met meer dan 60 graden bank hebt gemaakt, is het wel spannend. Toen we bij de club aankwamen, was het vliegtuig er niet. Door de lokale lage bewolking boven Lelystad was deze gestrand op vliegveld Teuge. Het is nu eenmaal maart, dus is dat risico altijd aanwezig. Na het bellen met de aerobatics piloten is er besloten om het sociale evenement door te laten gaan op de club. De mensen die zich hadden ingeschreven voor een aerobatics vlucht, reden zelf eve nnaar vliegveld Teuge.

Eenmaal op vliegveld Teuge kon je zien waarom hiervoor was gekozen. Mooie Visual Meteorological Conditions (VMC), met enkele wolken waar makkelijk omheen geklommen kon worden naar een veilige hoogte om loopings, kurkentrekkers en spins uit te voeren.

Na een korte introductie van vlieger Maurice over het vliegtuig en een briefing over de manoeuvres, kon ik alles op de grond laten staan, behalve mijn headset. Natuurlijk niet handig als je ondersteboven vliegt en je tas voorbij komt vliegen.

Na een soepel vertrek van vliegveld Teuge, zaten we op 5000ft en klaar voor de eerste manoeuvre. Ik mocht deze kiezen! Ik besloot om voor een looping te kiezen. De looping werd aangedoken en overgetrokken. Binnen enkele seconden waren we weer in normale attitude. De spanning van het aerobatics vliegen was ik hierdoor snel kwijt. Toen ik met 4G de stoel in werd gedrukt, vervolgens 0G, ondersteboven, en vervolgens weer 3G terwijl ik rechtstreeks naar de grond zat te kijken. Als een vliegtuig dat kan weerstaan dan komt de rest ook wel goed, zo was mijn gedachte. Hierna zijn wij doorgegaan met de kurkschroef. Nadat deze manoeuvres aan mij waren gedemonstreerd, mocht ik ze zelf proberen! Door de duidelijke instructie was dit appeltje-eitje.

Na het zelf uitvoeren van de looping en de kurkschroef was het eindelijk tijd voor de spin! Dit is niet een officiële aerobatics manoeuvre, maar deze had ik zelf nog nooit meegemaakt en vond ik dus erg spannend. Door de ‘stompe’ vleugels van de Fuji was het inzetten van de spin erg lastig. Na het gebruiken van zowel de ailerons als de rudder lukte dit uiteraard wel. De spin was misschien nog wel het engst, omdat het voelt alsof je uit controle bent. Terwijl het met de andere manoeuvres zelf veroorzaakt is. Na de spin, kurkschroef en looping een paar keer zelf uitgevoerd te hebben, was het tijd om terug te vliegen. Het was verbazend om te zien hoe snel je aan aerobatics vliegen went als piloot. Als je oncomfortabel bent bij een steep turn, dan vind je dit na één kurkschroef niet meer. Idem dito voor een stall. Dit maakt dat je meer ontspannen in de cockpit zit met het trainen van airwork!

Na een cruise descent terug naar vliegveld Teuge was er nog een cadeautje: de kap van de Fuji ging open met de landing. Deze werd geopend op 500ft en we zijn met de wind in onze haren mooi geland op vliegveld Teuge. Het meest indrukwekkend was dat je meer van de buitengeluiden meekrijgt bij de landing. Denk hierbij aan de banden en andere vliegtuigen.

Toen we weer op de grond stonden waren we na een kleine debriefing weer terug in de auto naar Lelystad. Bij aankomst kregen we een warm welkom van de leden die meededen met de lunch, om de Fuji te bewonderen of om gezellig met elkaar te babbelen. Er was vers eten en voor ieder wat wils!

Terugkijkend was het een erg leerzame vlucht met daarna een gezellig etentje met een aantal leden!

door Riemer Jellema

Bart de Kiewit
Author: Bart de Kiewit